I henhold til FDA (Food and Drug Administration i USA) repræsenterer biotilgængelighed den andel og hastighed, hvormed et næringsstof eller en del af det, er i stand til at blive absorberet og tilgængeligt til brug i dets sted, hvor det virker (i dette tilfælde blodet).
Det første skridt for at gøre et næringsstof biotilgængeligt er, at frigive det fra "matrixen" i fødevaren og omdanne det til en kemisk form, der kan optages af fordøjelses slimhinden, så det afhænger af korrekt tyggelse i munden og en passende enzymatisk funktion af fordøjelsessystemet.
For at være i stand til at behandle glukosen, der findes i ris, skal vi for eksempel tygge den ris og fordøje den med enzymerne. Det samme sker med at assimilere prolin (en aminosyre, der findes i kyllingeproteiner), eller for at behandle omega 3- fedtsyrer, der findes i fiskeolie
Selvom der er teoretisk biotilgængelighed, er der mange faktorer, der kan ændre det, som skal tages i betragtning, når man designer en opskrift på en mad, der kan assimileres og bruges til vores kæledyr.
Uden at gå i dybden, men for at give dig en idé om sagens kompleksitet, vil vi opregne nogle af de faktorer, der kan ændre biotilgængeligheden af et næringsstof:
- Madlavning af ingrediensen (kogt eller bagt?).
- Oprindelse af ingrediensen (animalsk eller vegetabilsk kilde?).
- Næringsstoffets kemiske form (organisk eller uorganisk?).
- Interaktion med andre ingredienser og næringsstoffer (for eksempel øger C-vitamin biotilgængeligheden af jern, så jern forarbejdes bedre, når de leveres sammen)
- Interaktion med medikamenter (for eksempel anvendelse af antibiotika kan mindske assimilationen af zink).
- Ændringer i kosten (skift fra en opskrift til en anden kan ændre fordøjelsesslimhinden uden at forårsage eksterne symptomer, men i flere uger påvirke biotilgængeligheden af de næringsstoffer, der sluges).
- Tilstand for fordøjelsesslimhinderne (for eksempel ved at have en lavere syresekretion i maven hindrer assimilering af vitamin B12).
- Fysiologiske tilstande (i tider med vækst og amning, er næringsstoffer bedre assimileret).
- Patologiske tilstande (for eksempel med Helicobacter pylori, hyppigt i tilfælde af mavesår og gastritis, påvirker også biotilgængeligheden af vitamin B12).
- Individuelle faktorer som race, køn, alder og fysisk aktivitet har også betydning.