Gratis fragt ved køb over 599 kr.

Biotilgængelighed af næringsstoffer

Biotilgængelighed af næringsstoffer

  • Morten Pelby

I henhold til FDA (Food and Drug Administration i USA) repræsenterer biotilgængelighed den andel og hastighed, hvormed et næringsstof eller en del af det, er i stand til at blive absorberet og tilgængeligt til brug i dets sted, hvor det virker (i dette tilfælde blodet).

Det første skridt for at gøre et næringsstof biotilgængeligt er, at frigive det fra "matrixen" i fødevaren og omdanne det til en kemisk form, der kan optages af fordøjelses slimhinden, så det afhænger af korrekt tyggelse i munden og en passende enzymatisk funktion af fordøjelsessystemet.

For at være i stand til at behandle glukosen, der findes i ris, skal vi for eksempel tygge den ris og fordøje den med enzymerne. Det samme sker med at assimilere prolin (en aminosyre, der findes i kyllingeproteiner), eller for at behandle omega 3- fedtsyrer, der findes i fiskeolie

Selvom der er teoretisk biotilgængelighed, er der mange faktorer, der kan ændre det, som skal tages i betragtning, når man designer en opskrift på en mad, der kan assimileres og bruges til vores kæledyr.

Uden at gå i dybden, men for at give dig en idé om sagens kompleksitet, vil vi opregne nogle af de faktorer, der kan ændre biotilgængeligheden af et næringsstof:

  1. Madlavning af ingrediensen (kogt eller bagt?).
  2. Oprindelse af ingrediensen (animalsk eller vegetabilsk kilde?).
  3. Næringsstoffets kemiske form (organisk eller uorganisk?).
  4. Interaktion med andre ingredienser og næringsstoffer (for eksempel øger C-vitamin biotilgængeligheden af jern, så jern forarbejdes bedre, når de leveres sammen)
  5. Interaktion med medikamenter (for eksempel anvendelse af antibiotika kan mindske assimilationen af zink).
  6. Ændringer i kosten (skift fra en opskrift til en anden kan ændre fordøjelsesslimhinden uden at forårsage eksterne symptomer, men i flere uger påvirke biotilgængeligheden af de næringsstoffer, der sluges).
  7. Tilstand for fordøjelsesslimhinderne (for eksempel ved at have en lavere syresekretion i maven hindrer assimilering af vitamin B12).
  8. Fysiologiske tilstande (i tider med vækst og amning, er næringsstoffer bedre assimileret).
  9. Patologiske tilstande (for eksempel med Helicobacter pylori, hyppigt i tilfælde af mavesår og gastritis, påvirker også biotilgængeligheden af vitamin B12).
  10. Individuelle faktorer som race, køn, alder og fysisk aktivitet har også betydning.
Hvis du vil undersøge de andre parametre, der definerer en ingrediens kvalitet og ernæringseffektivitet, skal du kontrollere biologisk værdi og fordøjelighed.

     

    Loading...