Gratis fragt ved køb over 599 kr.

Mærkning af Foderposer

Mærkning af Foderposer

  • Morten Pelby

Kvaliteten af et produkt bestemmes ikke af dets mærkning eller dets pris. 

Mærkning er information af vejledende karakter og bør betragtes som sådan, når vi værdsætter et foder. Reguleringen af mærkning i Spanien som NaturaDiet produceres af pålægges af Den Europæiske Union, så alle EU-lande følger den samme regulering (De Forenede Stater og Canada har deres egen lovgivning). 

Undertiden kan disse oplysninger forårsage forvirring, især når man sammenligner forskellige produkter. Af denne grund har vi besluttet at give dig en række nøgler, der hjælper dig med bedre at forstå denne verden: 

1.Alle fødevarer skal angive, om de er komplette måltider (anbefales som basis for det daglige indtag) eller supplerende mad (godbidder eller kosttilskud, som i sig selv ikke ville sikre en afbalanceret ernæring). 

Det er vigtigt, at give vores dyr et komplet måltid, der også er afbalanceret og nærende, hvilket ikke er så simpelt, da en kvalitetsdiæt ikke kun består af at blande ingredienser og nå bestemte minimumsandele af de analytiske komponenter. 

2.Udtryk som "naturlig", "holistisk", "præmie" og "superpræmie" er ikke lovgivet 

I mangel af en regulering, der definerer dem, kan hvert selskab bruge disse vilkår, som de finder, 

efter deres egne kriterier og filosofi. 

Uafhængige organisationer som FEDIAF (europæisk) eller AAFCO (amerikansk) tilbyder definitioner, som til trods for ikke at være obligatoriske kan tjene som en guide (for FEDIAF er definitionen af, "naturlig" for eksempel mere begrænsende og streng end for AAFCO). 

Udtrykket "organisk / bio / økologisk" har sin egen lovgivning i EU og for at være i stand til at udarbejde en biofødevarer, er der en række skriftlige forskrifter, som fabrikanten skal overholde. 

3.Det tilrådes at købe fødevarer, der angiver, hvem produktet er beregnet til 

Det er nødvendigt at huske, at en hvalps behov ikke er de samme som en voksens behov; eller at en voksen hund, der udfører en intens daglig aktivitet ikke har det samme behov som en ældre hund; eller at behovene hos en digende hunhund ikke er det samme som en hunhunds behov for vedligeholdelse. 

4.Doseringstabellen er kun til vejledning 

Det er meget vigtigt at overvåge deres kropstilstand ganske ofte for at justere portionerne om nødvendigt eller overveje en diætændring. 

5.Sammensætningen viser ingredienserne i opskriften i faldende rækkefølge af den inkluderede mængde 

Det er ikke obligatorisk at vise procentdelen af alle ingredienser, kun de, der er fremhævet, hverken i madens kommercielle navn eller visuelt (foto, tegning, sætning ...) 

Den procentdel, der kan vises ved siden af en ingrediens, kan undertiden give mere forvirring, da ingrediensen kan inkorporeres frisk, så den indeholder naturligt vand (for eksempel i kød er fugtigheden 65-70% i sig selv) eller i dens dehydrerede form, så det ville have meget mere koncentrerede næringsstoffer. Derfor er denne procentdel i sammensætningen ikke en rigtig nyttig information for forbrugeren, til at vurdere fødevarens protein-, fedt- eller kulhydrat niveauer. 

6.Delen med de analytiske komponenter i mærkningen viser omtrentlige værdier af protein, fedt, fiber, aske og fugtighed (sidstnævnte er ikke altid obligatorisk). 

For at få disse værdier anvendes laboratorier. Laboratorieteknikkerne giver altid nyttige værdier for forbrugeren, men de er kun omtrentlige. 

Vejledende værdi af kulhydraterne i opskriften opnås ved at trække værdierne af protein, fedt, fiber og aske fra tørstof (husk, at kulhydrater ikke er ensbetydende med korn). 

7.Aske, eller uorganisk stof af de analytiske komponenter, er det navn, der gives til et stof, der stammer fra en laboratorieteknik. 

"Aske" henviser ikke til en ingrediens (aske er ikke inkluderet som en ingrediens i en opskrift). Det er resten eller produktet, der stammer fra en laboratorieteknik. Og det opnås ved at 

forbrænde tørstof for at ekstrahere mængden af uorganisk stof i prøven. Denne værdi afspejler blandt andet mængden af mineraler i produktet. 

Hver ingrediens har en procentdel af aske (efter forbrænding), der bidrager til den endelige procentdel i maden. For eksempel har antikke korn (såsom amaranth) og pseudokorn (såsom quinoa) et højere indhold af mineraler og fiber (og derfor en større procentdel af aske) end andre korn. 

Andre ingredienser, såsom bælgfrugter, kartofler, søde kartofler, tørrede frugter, soja, brun ris, roer, spinat eller bær bidrager også til en stigning i askeværdien. 

8.To produkter med forskellige procenter af fugt kan aldrig sammenlignes direkte med etiketten 

Hvis du vil sammenligne de analytiske komponenter i to fødevarer, der har forskellig fugtighed, skal du først konvertere dem begge til tørstof (DM) og altid se først på deres fugtighed, inden du beslutter hvilken en af dem du vil anvende. 

For at vide, hvordan man sammenligner to fødevarer med forskellig fugtighed og være i stand til at beslutte sikkert, skal du tjekke, hvordan du beregner det. 

9.I mærkningen under Tilsætningsstoffer er det obligatorisk at liste vitaminer og mineraler med deres kode og deres nomenklatur i henhold til lovgivningen 

Kæledyrs fødevarer fremstilles på basis af, at de kan udsættes for luft eller sollys i et bestemt tidsrum. Som et resultat, for at sikre, at fødevaren fortsætter med at tilvejebringe de essentielle næringsstoffer i tilstrækkelige mængder, tilsættes visse vitaminer og mineraler (dem, der kan lide en forringelse), og derfor fastholder fødevaren sine egenskaber og er komplet i hele sin brugstid. 

Tallet E angiver ikke nødvendigvis et skadeligt stof, det er simpelthen en måde at klassificere. På nuværende tidspunkt omdøber EU imidlertid vitaminer og mineraler, så de ikke længere vil have et E-nummer (for eksempel vil vitamin A blive 3a672a). 

Andre additiver (såsom farvestoffer, konserveringsmidler og antioxidanter) kan forekomme på en generisk måde, simpelthen med navnet på deres funktionelle gruppe. 

10.Det er obligatorisk at have et kontaktnummer på den person, der er ansvarlig for mærkning, hvis der opstår spørgsmål Både producent- og distributør information skal vises på fødevareemballagen. 

Det er rigtigt med lovgivningen at kræve, at procentdel af næringsstoffer, såsom råprotein, viser vejledningerne for købere, men disse oplysninger er ikke så afslørende som at kende ingrediensers biologiske værdi , fordøjelighed eller biotilgængelighed (data, som vi forstår, ville komplicere etiketlæsningen, men der er mere nyttige til at vurdere kvaliteten af et foder). 

Alt i alt opfordrer vi folk til ikke at blive udelukkende ledet af det, de læser, men til at spørge og prøve. Fordi en mad, der samles korrekt, genererer øjeblikkelige gavnlige virkninger og endnu 

vigtigere opnår sin langsigtede funktion. Og en god diæt er den bedste medicin! 

Loading...